Futsal Holwerd 1 herstelt zich knap van bekeruitschakeling

Afgelopen woensdag was ik nog wat katerig. Dat kwam niet van de bekeruitschakeling van een week eerder. Nee, ik was jarig de dag ervoor, en ik had me lekker op de alcohol gestort. Laat op de avond nog een paar Jägermeisters bezorgden mij zo’n fantastische verjaardag dat ik deze de volgende ochtend ook wat vervloekte. Gelukkig stond er die dag weer een derde helft op het programma. Hoe die zou verlopen was wel afhankelijk van de eerste twee helften woensdagavond, maar dat er bier gedronken zou worden na de tijd stond buiten kijf. Rond kwart voor acht fietste ik richting het MFA en toen ik in de kantine aankwam waren de meesten er al. Het was zelfbediening achter de bar en het kwam niet echt goed uit dat we nog moesten futsallen. Gelijk aan bier leek me ook wel wat. Scheidsrechter Drenth zat echter ook al aan de bar en hij was niet voor niets afgereisd naar het pittoreske Holwerd aan Zee. Hij zat aardig op de praatkruk en met een paar goede vragen kreeg ik hem aardig los. Naar eigen zeggen was hij in het verleden een vrij hoge assistent-scheidsrechter geweest, hij had zelfs gevlagd (of was vierde man geweest) bij wedstrijden met eredivisie-scheidsrechters van nu. Hij gaf aan dat hij één keer eerder in Holwerd gefloten had maar ik kon mij niet heugen dat dit een wedstrijd was waarbij ik gekeept had. Gezien de leeftijd van scheidsrechter Drenth zou dit ook voor mijn futsalcarriére geweest kunnen zijn. Nu moet ik wel zeggen dat ik vrij vaag was zo net voor de wedstrijd, het is ook niet niets 41 jaar worden. Mijn teammaten hadden al uitgevogeld dat ik het op twee na oudste spelend lid ben van onze club. Het toeval wil dat ik met beide senioren nog wel gespeeld had. Tegenstander deze avond was Potetos 17 uit Groningen. Eerder dit seizoen verloren we uit vrij kansloos met 6-2. Om vierde op de ranglijst te blijven moesten wij winnen, zij stonden vijfde en zouden ons inhalen als zij deze wedstrijd wonnen. De Groningers waren erg lang onderweg. Menigeen dacht (hoopte) al dat ze niet kwamen opdagen, Ajax-Real Madrid begon om 21.00 uur. Modieus laat arriveerde Potetos 17 toch nog. Met maar 1 wissel traden zij aan tegen een bijna compleet Futsal Holwerd 1. De selectie bestond deze avond uit: Kars, Sjoerd, Rick, Melvin, Jeroen, Marco, Jan Johannes, Leo en mezelf. Aanvoerder Ulbe had een spierverrekking overgehouden aan een training op het veld. Hij kon niet spelen maar was wel aanwezig als coach, motivator, bankverwarming, cameraman en scorebijhouder. Ook de rol van gastheer ging Ulbe prima af, hij was het die scheidsrechter Drenth uiteindelijk de kleedkamer wees in ons MFA. In de uitgebreide warming-up werd ik door Jan Johannes en Kars aardig dolgedraaid. Het kon mij niet zoveel schelen, als zij ook maar scherp begonnen had ik er geen moeite mee dat ze mij probeerden te pranken. Het was ruim na kwart over acht dat scheidsrechter Drenth floot voor de 10e competitiewedstrijd van dit seizoen.

Futsal Holwerd 1 begon aanvallend en na ruim 20 seconden had deze offensieve start zich al uitbetaald in een 1-0 voorsprong. Kars, aangespeeld door Jan Johannes, scoorde vanaf links nadat hij knap een tegenstander uitkapte. Het was niet veel later dat opnieuw Kars ons op 2-0 schoot, van links naar binnenkomend scoorde hij hard in de lange hoek. Een paar keer had ik handelend opgetreden maar na zo’n zes minuten spelen kon ik voor het eerst vissen. Potetos 17 profiteerde in de omschakeling van balverlies van ons. Ik bracht in eerste instantie nog redding maar toen de rebound breed gespeeld werd was ik uit positie, ook Melvin op de lijn kon niet meer voorkomen dat het 2-1 werd. Geduldig bleken wij zoeken naar een opening in de verdediging van de Groningers. Het was Jan Johannes die Rick vond die vanaf links naar binnen geslopen was en de 3-1 scoorde in de lange hoek. Na zo’n kwartier spelen verkleinde Potetos 17 de marge weer wat. Ulbe constateerde dat we niet snel genoeg uitstapten en zo de tegenstander de kans boden om op 3-2 te komen. Leo miste hierna een goed kans vanuit het centrum, Melvin speelde hem goed aan vanaf rechts maar Leo raakte de bal niet goed. Hierna ging het even snel bij ons. Melvin scoorde 4-2, hij zette op het juiste moment goed druk en ontfutselde een verdediger de bal toen die aangespeeld werd door zijn keeper, het afmaken van deze kans was aan Melvin wel toevertrouwd. Een één-tweetje tussen Marco en Kars bracht de 5-2, het was laatstgenoemde die deze scoorde. Marco zelf tekende aan voor de 6-2, op aangeven van Melvin liep hij goed door en scoorde beheerst laag in de hoek. Net voordat Drenth, die overigens prima floot, aangaf dat het rust was scoorde Potetos 17 nog de 6-3. Van rechts naar binnenkomend kreeg een tegenstander alle ruimte en hij wist de bal laag langs mij te schuiven. Al met al best een aardige eerste helft. In de tweede helft moesten we deze klus kunnen klaren.

Het was eigenlijk best jammer dat er niet erg veel publiek was deze avond. Het tweede moest uit in Buitenpost spelen en het feit dat Ajax woensdagavond Champions League speelde zal wellicht ook sommigen thuis gehouden hebben. We speelden ook niet een onaardige tweede helft. De 7-3 na ruim vijf minuten spelen was een prima uitgevoerde aanval. Kars speelde Melvin in die vanuit het centrum Rick vond. Leo werd goed diep gestuurd maar mikte de bal te hoog en schoot dus over. Na goed verdedigend ingrijpen van Jeroen bracht hij nogmaals Leo goed in positie maar nu mikte deze naast. Sjoerd snoepte de bal rond de middellijn van een tegenstander af, hij speelde Jan Johannes op links aan en snelde mee naar voren. Jan Johannes gaf prima voor op Sjoerd en dit bekende dan wel de 8-3. Het verzet bij Potetos 17 was hierna wel gebroken. Marco speelde Jan Johannes in vanaf de zijkant en deze vond opnieuw Sjoerd in kansrijke positie, het gevolg was de 9-3. Kars scoorde van dichtbij de 10-3, opnieuw op aangeven van Jan Johannes. Een kansrijke vrije trap van Potetos 17 kon ik simpel vangen en ik stuurde meteen Marco diep die vanaf rechts uit een nogal moeilijke hoek toch de 11-3 wist te scoren. 12-3 werd het ook nog, het was opnieuw Marco die scoorde. Nu na een foute uitworp van de keeper, komend vanaf rechts schoot hij de bal hard langs de keeper. Uiteindelijk was het nota bene Leo die de eindstand bepaalde op 13-3. Op zo’n twee minuten van het einde was het Rick die Leo de kans bood die hij in tweede instantie dan toch maar raak schoot. Leo’s eerste treffer dit seizoen. Dat er maar vele mogen volgen!

Na de wedstrijd snel douchen, want ik had erg zin om met bier in de hand Ajax te kijken. Jan Johannes ging meteen na het douchen huiswaarts. Hij had nog niet gescoord maar de avond was nog niet om. Na een paar biertjes was ik weer aardig opgeknapt. Jeroen, Rick en Sjoerd douchten pas in de rust. Met twee Siemen-schalen werd deze eclatante overwinning alcoholrijk gevierd. Jammer alleen dat Ajax het niet wist op te redden tegen een niet ongelukkig Real Madrid. Ulbe deelde ondertussen zijn aantekeningen over de doelpuntmakers via app. Ook zette hij nog een aantal filmpjes van doelpunten en kansrijke acties op onze groepsapp. Ik maakte een vrij afwezige indruk op deze filmpjes maar het bleek ook wel weer dat Ulbe erg aanvallend ingesteld is. Hij nam bijna alleen maar filmpjes op wanneer wij in de aanval waren. Al met al was het zo maar weer richting twaalven, hopelijk had ik de volgende ochtend een wat mindere kater…